up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Sneeuwklokjesboom - "Halesia diptera"
Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie
Plaats:
Kalmthout, Belgie

Locatie:
Arboretum Kalmthout (Heuvel 8)

Provincie:
nvt

Land:
Frankrijk

Kenmerk(en):
mooi, apart

Ingevoerd door:
 Marcel
  op 3-11-2016

Het Arboretum Kalmthout te Kalmthout is 1 van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen. De kwekerij van Charles van Geert lag rond 1850 aan de basis van dit arboretum. Van Geerts opvolgers, Antoine Kort en Robert en Jelena de Belder zorgden voor een uitbreiding met vele zeldzame houtige gewassen.
De kracht van Arboretum Kalmthout is de eigenheid waarmee de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen. De schikking van de bomen en planten is zo opgevat dat het gehele jaar door men geniet van een afwisseling van kleuren en geuren.
Het vroegere zomerverblijf van Van Geert, het Vangeertenhof, is een parkvilla die werd gerenoveerd en dienstdoet als tentoonstellings- en evenementenruimte.
het arboretum en het Vangeertenhof
Binnen de rijke plantenverzameling zijn de toverhazelaars het meest beroemd. In januari en februari vinden de Hamamelisfeesten plaats om de unieke winterbloei van de oude en breed uitgegroeide toverhazelaars te vieren.
De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Elke dag open van 10 tot 17 uur, toegangsprijs vereist

De sneeuwklokjesboom is een van de iconen van het Arboretum In de natuur groeide hij enkel in Noord-Amerika maar daar is hij uitgestorven. Deze boom is tussen de 80 en 100 jaar oud. Elders in Europa zijn er nog maar drie andere sneeuwklokjesbomen van die omvang en ouderdom.

In juli 2014 deed zware regenval de monumentale sneeuwklokjesboom scheuren, waardoor een stam naar beneden kwam. Boomchirurgen konden de boom gelukkig redden.
De hevige regenval bracht de boom zware schade toe. De grote bladeren en grote vruchten vangen immers veel water op. Er was al een scheur in de boom en kabels hielden de stam op zijn plaats, maar door het enorme gewicht aan water kwam er toch een stam naar beneden. De boomchirurgen hebben eerst de bovenste takken gesnoeid. Door de breuk stroomt er immers minder sap door de boom. En door takken te snoeien is er minder verdamping. Na het snoeien werd de stam met kabels weer rechtgetrokken.
Het arboretum heeft nog een jonger exemplaar. Belgie telt vijf sneeuwklokjesbomen maar de andere bomen zijn recenter. Het is extreem moeilijk om nieuwe bomen te kweken.
Zonde, want wanneer de boom in bloei staat, is het een witte bloemenzee.


Helaas is deze boom niet vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie Sneeuwklokjesboom, Halesia diptera in Kalmthout, Belgie
Nieuwe foto toevoegen: