up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Emmenopterys henryi - "Emmenopterys henryi"
Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie
Plaats:
Kalmthout, Belgie

Locatie:
Arboretum Kalmthout (Heuvel 8)

Provincie:
nvt

Land:
Frankrijk

Kenmerk(en):
mooi, apart

Ingevoerd door:
 Marcel
  op 3-11-2016

Het Arboretum Kalmthout te Kalmthout is 1 van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen. De kwekerij van Charles van Geert lag rond 1850 aan de basis van dit arboretum. Van Geerts opvolgers, Antoine Kort en Robert en Jelena de Belder zorgden voor een uitbreiding met vele zeldzame houtige gewassen.
De kracht van Arboretum Kalmthout is de eigenheid waarmee de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen. De schikking van de bomen en planten is zo opgevat dat het gehele jaar door men geniet van een afwisseling van kleuren en geuren.
Het vroegere zomerverblijf van Van Geert, het Vangeertenhof, is een parkvilla die werd gerenoveerd en dienstdoet als tentoonstellings- en evenementenruimte.
het arboretum en het Vangeertenhof
Binnen de rijke plantenverzameling zijn de toverhazelaars het meest beroemd. In januari en februari vinden de Hamamelisfeesten plaats om de unieke winterbloei van de oude en breed uitgegroeide toverhazelaars te vieren.
De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Elke dag open van 10 tot 17 uur, toegangsprijs vereist

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast het botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar. Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Belgie staat de teller hiermee op 5 keer.

De Emmenopterys is familie van de koffie en werd in 1887 ontdekt in het subtropische zuiden van China. De boom is zeldzaam en bedreigd in de natuur. Bloeiende Emmenopterys verspreiden een erg fijn een aangenaam parfum. In de Chinese bossen kan men de geur tot op een afstand van 15 kilometer waarnemen.

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, is er een tijdelijke stelling met 3 uitkijkplatformen gebouwd. Het hoogste niveau bevindt zich op 6 meter boven de grond. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Iedere bloempluim bestaat uit een zeer groot aantal bloemknopjes die niet allemaal tegelijkertijd openkomen. De bloei van de boom duurt dus zeker enkele weken. Als het weer warm en zonnig blijft, kan de bloei zelfs tot in de tweede helft van september blijven duren. Maar ook wanneer de bloemen verwelken en afvallen, blijft de Emmenopterys nog lang aantrekkelijk. De witte kelkslippen die tussen de trompetvormige bloempjes uitsteken, veranderen dan van kleur. Ze worden eerst roze en later bruin.


Helaas is deze boom niet vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie Emmenopterys henryi, Emmenopterys henryi in Kalmthout, Belgie
Nieuwe foto toevoegen: