up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Taxus - "Taxus baccata"
Taxus, Taxus baccata in Voorschoten
Plaats:
Voorschoten

Locatie:
Landgoed Duivenvoorde - Laan van Duivenvoorde

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, dik, apart

Ingevoerd door:
 Marcel
  op 3-11-2016

Duivenvoorde is een rijksbeschermde buitenplaats met een statig kasteel in de vorm van een omgracht edelmanshuis en telt totaal 23 complexonderdelen. Het ligt in de Duivenvoordecorridor onder Voorschoten. Het is een van de oudere kastelen van Zuid-Holland en wordt al in 1226 genoemd.

Het kasteel Duivenvoorde heeft in zijn bijna acht eeuwen historie verschillende tuinfasen gekend. Na een begin als nutstuin (boomgaard en moestuin) werd de tuin in de vroege 18e eeuw door Arent IX van Wassenaer (1669 - 1721) omgevormd tot een formele, classicistische tuin, geheel volgens de gangbare mode onder vorsten en adellijke personen in die tijd. De Zeeuwse jonkheer Nicolaas Johan Steengracht (1806 - 1866) nam in de jaren veertig van de 19e eeuw de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr. (1791 - 1870) in de arm om de classicistische tuin om te vormen tot een Engels landschapspark.

Na ruim 150 jaar heeft het park veel van zijn natuurlijke vitaliteit verloren en zijn de vormen geleidelijk vervaagd. Stichting Duivenvoorde heeft samen met landschapsarchitect Michael van Gessel Parkherstelplan Duivenvoorde ontwikkeld om de vitaliteit van het park te herstellen en nieuwe ruimtelijkheid te scheppen. Daarbij is zorgvuldig rekening gehouden met de historie van het park en de aanwezige flora en fauna.

De zichtlijnen op het omringende landschap worden teruggebracht. Verdwenen sloten en lanen keren terug en bosschages die het oorspronkelijke ontwerp vertroebelen, worden verwijderd. De paden en bruggen worden vernieuwd, tuinmuren hersteld, er komen nieuwe zitbankjes en meer wandelmogelijkheden en betere aansluitingen met bestaande wandelroutes. In de toekomst is het tevens de bedoeling een theepaviljoen/landgoedwinkel te realiseren.

Deze prachtige Taxus lijkt 1 stam gehad te hebben, maar inmiddels steken er vele stammen uit. De basis aan de grond meet maar liefst een omtrek van 8,21 meter. Voor Nederland een ongekende maat.
Deze boom heeft een stamomtrek, gemeten op 0 m hoogte, van 8,21 m (7 mei 2012, Wim Brinkerink). Omdat deze boom een meerstammige boom is, is het mogelijk dat de omtrek van de boom groter is dan wat verwacht kan worden van een boom van deze leeftijd. De hoogte meet precies 12,40 m (3 mrt 2014, laser met sinusmethode).

GPS Locatie: N 52 06.616, E 004 25.058
Toegang tot het landgoed kost 1 Euro


Helaas is deze boom niet vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Taxus, Taxus baccata in Voorschoten Taxus, Taxus baccata in Voorschoten Taxus, Taxus baccata in Voorschoten Taxus, Taxus baccata in Voorschoten
Nieuwe foto toevoegen: