up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Eik - "Quercus robur"
Eik, Quercus robur in Wolfheze
Plaats:
Wolfheze

Locatie:
Langs de Wolfhezerbeek ten zuiden van Wolfheze

Provincie:
Gelderland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
oud, dik

Ingevoerd door:
 Rogier Vogelzang
  op 26-10-2014

De Wodanseiken in Wolfheze behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud; schattingen variëren van 400 - 600 jaar.

De bomen zijn hoogstwaarschijnlijk geplant of ontkiemd kort na de aanleg van de sprengebeek die van 1550 dateert. De grillig gevormde bomen worden tegenwoordig omgeven door een gemengd bos, maar eeuwenlang stonden ze in een open heidelandschap langs de beek. Dat verklaart waarom ze relatief klein gebleven zijn. De grondwaterstand ter plaatse is in de loop van de vorige eeuw ten behoeve van industrie- en drinkwaterwinning met zo'n 1 tot 2 meter verlaagd, de bomen hadden hier last van maar wisten te overleven.

De naam Wodanseiken werd rond 1850 bedacht door de landschapschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders, twee broers die de promotors waren van de zogenoemde 'Oosterbeekse School' wier leden graag het veld ingingen om te schilderen. Hendrik Willem Mesdag en Willem Maris maakten er onder meer deel van uit. Groepjes kunstenaars hielden volgens de overlevering ook nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Een zeer romantische schildering van de eiken dateert uit 1849 en is van de hand van de Arnhemse schrijver en schilder J.J. Cremer.


Vrij te bezichtigen !

Nieuwe foto toevoegen: