up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Zomereik - "Quercus robur"
Zomereik, Quercus robur in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Joodse begraafplaats, Scheveningseweg 21a

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 14-9-2012

In de Middeleeuwen hebben oude binnenduinen zich tot ver in de stad uitgestrekt. Eén zo'n oud binnenduin bestaat nog steeds in Den Haag. Driehonderd jaar geleden werd het terrein door de joodse gemeenschap opgekocht en ommuurd om er een begraafplaats van te maken. Het is een oase van stilte en rust. Heel bijzonder is één be-eikte grafsteen: de wortels van deze eeuwenoude eik groeien over de grafsteen van de opperrabijn van Den Haag, Saul Halevi, die hier in 1785 werd begraven. De eik, vergroeit met de grafsteen, spoort geheel met de joodse traditie: de natuur, de grond, het graf onaangeroerd laten. In 1987 is de begraafplaats in een jaar tijd gerenoveerd, waarbij ook de oude eiken een opknapbeurt hebben gehad.
Kiemjaar (geschat) : 1818-1898, stamomtrek op 1.30 m hoogte: 251-449 cm.

Toegang:
Openbaar. Op werkdagen van 8-17 uur is de sleutel te halen bij de nabijgelegen NIB Bank op het Carnegieplein 4 in Den Haag.


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Zomereik, Quercus robur in Den Haag Zomereik, Quercus robur in Den Haag Zomereik, Quercus robur in Den Haag Zomereik, Quercus robur in Den Haag Zomereik, Quercus robur in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: