up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Monumentale veldiep - "Ulmus carpinifolia 'Sarniensis'"
Monumentale veldiep, Ulmus carpinifolia 'Sarniensis' in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Nachtegaallaan

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 14-9-2012

De Vogelwijk is een voorbeeld van een stadswijk die Den Haag voor de beter gesitueerden op het zand bouwde en voor de minder draagkrachtigen op het veen. De Vogelwijk is een van de eerste wijken met een tuinstadkarakter: rijkelijk voorzien van groen, zowel in de tuinen als op de pleinen en langs de lanen. Zeer prominent in de Vogelwijk is de dubbele rij monumentale iepen aan de Nachtegaallaan. De bomen hebben het nodige meegemaakt. Tussen 1930 en 1940 werden de iepen in Den Haag getroffen door een golf van iepziekte. Daarom is het bijzonder dat van de iepen langs de Nachtegaallaan er nog relatief veel intact zijn gebleven. Voor de gesneuvelde bomen zijn inmiddels jonge bomen geplant.
De Nachtegaallaan is een voorbeeld van wat je kunt bereiken met een klassiek plantverband van om de vijf meter, zoals ook de bomen langs een oprijlaan op een landgoed worden geplant. Het doel hiervan is om de bomen omhoog te jagen. Door de lichtconcurrentie groeien ze vervolgens tegen elkaar aan.
Kiemjaar (geschat) : 1915, stamomtrek op 1.30 m hoogte: 210 cm
GPS locatie: N 52 04.976, E 004 15.910


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Monumentale veldiep, Ulmus carpinifolia 'Sarniensis' in Den Haag Monumentale veldiep, Ulmus carpinifolia 'Sarniensis' in Den Haag Monumentale veldiep, Ulmus carpinifolia 'Sarniensis' in Den Haag Monumentale veldiep, Ulmus carpinifolia 'Sarniensis' in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: