up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Juttepeer - "Pyrus communis Jut"
Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Het Heilige Geesthofje, Paviljoensgracht 51-125

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, dik, hoog, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 9-9-2012

Dit schilderachtige hofje uit 1616 is het oudste hofje in Den Haag. Het werd gesticht door de ‘Heilige Geestmeesters’ van de Grote Kerk, die met de armenzorg waren belast. De hoftuin is zeer fraai aangelegd. Deze is verdeeld in vier grote vakken, die omzoomd zijn door heggen en paden met authentieke oude straatsteentjes. Pronkstuk is deze Juttepeer, geplant in 1647, en dus even oud als het poortgebouw. Hiermee is deze waarschijnlijk de oudste perenboom in Nederland. De Juttepeer is een zeer oud perenras; een kleine, sappige, aromatisch smakende peer. Ze worden geoogst is september, en zijn slechts enkele dagen houdbaar.
De beheerder vertelde me dat er elk jaar nog veel peren van de boom afkomen die de bewoonsters dan gezamenlijk inmaken. De boom is een tijdje terug onder handen genomen door een boomchirurg en ziet er weer goed uit.
Al die jaren en nog steeds zo veel vruchten, prachtig toch!


Helaas is deze boom niet vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag Juttepeer, Pyrus communis Jut in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: