up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Treurbeuk - "Fagus sylvatica 'Pendula'"
Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Landgoed Oosterbeek

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, dik, hoog, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 3-9-2012

Clingendael gaat bijna vanzelfsprekend over in landgoed Oosterbeek, een stuk grond dat in 1629 door de rijke Hagenaar Jonathan van de Luchtenburg gekocht werd. In de eerste helft van de 19e eeuw kwam het in bezit van de familie Van Brienen van de Groote Lindt, die ook Clingendael bezat. De tuinen hadden inmiddels een landschappelijk karakter gekregen, naar ontwerp van de tuinarchitecten vader en zoon Zocher.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers beslag op Oosterbeek en zijn er een aantal bunkers gebouwd. In 1954 stelde de gemeente Den Haag het landgoed open voor het publiek. De centrale vijver in het landgoed wordt omzoomd door een aantal fraaie monumentale bomen.

Op een vrijstaande plek vlakbij de vijver staat een mooie treurbeuk. Een treurbeuk is, in tegenstelling tot een treurwilg, zeldzaam. Geschat kiemjaar: 1880. Stamdoorsnede op 1.30 m hoogte: 342 cm. GPS locatie: N 52 05.939, E 004 20.393

In de zomer van 2016 is de top uitgebroken. Dit artikel gaat daarover (uit het AD Den Haag van vrijdag 30 september 2016):

---
Beuk verliest zijn kruin, torenvalkjes hun nest
De kruin van de treurbeuk van landgoed Oosterbeek stortte afgelopen juni naar beneden en nam jn zijn val een nest torenvalken mee. Boom en vogels maken het inmiddels goed.

De treurbeuk op landgoed Oosterbeek, gelegen aan de Haagse Benoordenhoutseweg, op de grens met Wassenaar, verloor op een zomerse middag afgelopen juni haar kruin. Getuigen hoorden - er was geen zuchtje wind - plotseling een harde knal en zagen een enorme hoeveelheid takken en bladeren naar beneden storten.
In de afgebroken top bevond zich een nest torenvalken. Toevallige passanten die dit wisten belden met de even verderop gevestigde Haagse Dierenambulance. Anita Voortman was samen met haar collega's in mum van tijd ter plekke. Vier verbouwereerde torenvalkjes werden levend en wel onder het struweel vandaan gehaald en naar vogelopvang De Wulp gebracht. Vanuit de lucht keken hun ouders toe.

Pluizig
Anita besloot die avond nog een keer naar de treurbeuk terug te keren. Speurend onder het gevallen gebladerte zag ze een klein koppie van een pluizig torenvalkje. Daarmee was nummer vijf ook gered.
In de dagen daarna waren vogelaars, brandweermannen, mensen van Staatsbosbeheer en een hoogwerker nodig om de familie torenvalk aan een nieuwe woning op een goede plek tegenover de treurbeuk te helpen. Al die inspanningen waren niets voor niets. Onlangs kozen de vijf jonge torenvalken het luchtruim.
De plotseling blootgevallen stam van de monumentale treurbeuk in Oosterbeek is inmiddels omwikkeld met jute. "Dat is omdat een beuk gevoelig is voor zonlicht. De bast, die altijd beschut was, is nog niet tegen de zon bestand" zegt Joost S.H. Gieskes. De marineofficier specialiseerde zich na zijn pensioen in tuinhistorie en dendrologie (boomkunde).

Vijver
Louis Paul Zocher, de derde generatie van de beroemde tuinarchitectenfamilie, plantte de treurbeuk rond 1880 naast de vijver op een weids gazon. "Een prima plek, want zo'n boom moet de ruimte hebben om tot zijn recht te komen", zegt Gieskes die de boom al jaren in de gaten houdt.
"Jij wandelt niet, je inspecteert"zegt z'n echtgenote als ze samen een ommetje maken. "Die kritische blik is nodig" verklaart Gieskes. "Om monumentale bomen te beschermen tegen plannen van gemeente, landschapsinrichters, ecologenclubs of ambitieuze hoveniers. Deze beuk is een veteraan en ik zal ervoor knokken dat hij de tijd krijgt om te herstellen van zijn wond".
---


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag Treurbeuk, Fagus sylvatica 'Pendula' in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: