up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Zilverlinde - "Tilia tormentosa"
Zilverlinde, Tilia tormentosa in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Landgoed Clingendael

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 2-9-2012

Een van de overgebleven buitenplaatsen in Den Haag is Clingendael. Philips Doublet, ontvanger-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, kocht in 1591 de toenmalige boerderij Clingendael en het omliggende landgoed. Het was zijn zoon die die begon met het beplanten van het terrein. Zo onstond het buiten Clingendael, "het dal tussen de klingen (duinen)". Rond 1838 liet de familie Van Brienen de tuin veranderen in de huidige landschapsstijl. In de tweede wereldoorlog woonde Seyss-Inquart tussen 1940-1945 op Clingendael. Nadat in 1954 de gemeente Den Haag het totale landgoed met een oppervlakte van ca. 60 ha had aangekocht, werd het voor het publiek opengesteld.

GPS locatie: N 52 06.010, E 004 19.908

Op landgoed Clingendael staat deze zilverlinde met aan de voet een aantal grafstenen. De laatste Van Brienen die op Clingendael woonde, was Marguérite Mary, barones van Brienen van de Groote Lindt, overleden in 1939. Zij werd freule Daisy genoemd en woonde haar hele leven op Clingendael. Zij liet de Japanse tuin in Clingendael aanleggen. Onder de zilverlinde heeft freule Daisy haar honden begraven. Hun namen staan op de grafstenen.
De gelige bloeitrosjes van de zilverlinde ruiken sterk, een geur waar hommels en bijen op afkomen. Zij zuigen zich zo vol dat er soms honderden hommels dood onder de boom liggen. Vervolgens zuigen sluipwespen de dode hommels leeg. Gevolg: honderden lege hommellijfjes onder de lindeboom.


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Zilverlinde, Tilia tormentosa in Den Haag Zilverlinde, Tilia tormentosa in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: