up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Leilinde - "Tilia europaea 'Pallida'"
Leilinde, Tilia europaea 'Pallida' in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Landgoed Clingendael

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, dik, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 2-9-2012

Een van de overgebleven buitenplaatsen in Den Haag is Clingendael. Philips Doublet, ontvanger-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, kocht in 1591 de toenmalige boerderij Clingendael en het omliggende landgoed. Het was zijn zoon die die begon met het beplanten van het terrein. Zo onstond het buiten Clingendael, "het dal tussen de klingen (duinen)". Rond 1838 liet de familie Van Brienen de tuin veranderen in de huidige landschapsstijl. In de tweede wereldoorlog woonde Seyss-Inquart tussen 1940-1945 op Clingendael. Nadat in 1954 de gemeente Den Haag het totale landgoed met een oppervlakte van ca. 60 ha had aangekocht, werd het voor het publiek opengesteld.

GPS locatie: N 52 05.979, E 004 19.742

Bij de slangenmuur staat een prachtige oude Leilinde die de bijnaam "het eeuwige leven" heeft. De stam heeft een kraag van wortelscheuten die heel kenmerkend is. De boom is uit ongeveer 1740 en is hiermee de oudste linde van Nederland. Vroeger dienden slangenmuren om in de beschutte holtes perziken, abrikozen en peren te kweken. Er zijn in Nederland nog maar ongeveer 10 slangenmuren te vinden.


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Leilinde, Tilia europaea 'Pallida' in Den Haag Leilinde, Tilia europaea 'Pallida' in Den Haag Leilinde, Tilia europaea 'Pallida' in Den Haag Leilinde, Tilia europaea 'Pallida' in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: