up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Paardekastanjes - "Aesculus hippocastanum"
Paardekastanjes, Aesculus hippocastanum in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Malieveld en Koekamp

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, dik, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 2-9-2012

In 1575 besloten de toenmalige bosbeheerders, de staten van Holland, alle bomen van het Haagsche Bos te kappen om met de opbrengsten van de verkoop de schulden van de Tachtigjarige oorlog te kunnen aflossen. Dit riep zoveel weerstand op dat de Staten besloten de schuld kwijt te schelden. Tegelijkertijd ondertekende Willem van Oranje de zogeheten 'Akte van Redemptie', die bepaalde dat het Haagsche Bos voor altijd in ongeschonden staat diende te blijven. Tot op de dag van vandaag wordt deze akte als wapen ingezet zodra het Haagsche Bos met aantasting wordt bedreigd.

Het Malieveld en de Koekamp, grenzend aan het Haagsche Bos, kennen verschillende monumentale bomen. Lange tijd konden de bomen van het Haagsche Bos en het Malieveld vrij groeien, al was het maar door hun historische recht om hier tot in lengte van dagen te blijven staan. Tot een aantal jaar geleden. Toen bleek dat voor de aanleg van de Koningstunnel een monumentale linde en een kastanje het veld moesten ruimen. Voor beide bomen werd een oplossing bedacht. Voor de linde werd het het tracé gewijzigd, zodat de boom kom blijven staan. De kastanje was een ernstiger struikelblok en kap leek de enige oplossing. Na de nodige discussies werd er een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat de wortels en de kroon van de kastanje gezond waren. Hierna kreeg de Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Den Haag uiteindelijk de opdracht om de boom 80 meter te verplaatsen.

De betrokken boomspecialist kwam met een verplantingsvoorstel dat gebruik maakte van een techniek die in de off-shore wordt toegepast. Daarbij zou men de boom niet optillen en elders weer neerzetten, maar verschuiven. Er werd een sleuf gegraven van de oude standplaats naar de nieuwe. In 1997 werden als voorbereiding stalen platen onder de boom geperst, die met een bint door middel van lassen aan elkaar werden verbonden. Hierna werd op een avond in vallende duisternis het trekapparaat in werking gesteld en schuifelde de boom voetje voor voetje naar zijn nieuwe plek. De kluit alleen woog al 100.000 kg!

Wie de kastanje nu ziet, hoeft er niet van te worden overtuigd dat deze het avontuur prima heeft overleefd. De oude boom staat er schitterend bij.


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Paardekastanjes, Aesculus hippocastanum in Den Haag Paardekastanjes, Aesculus hippocastanum in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: