up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Dubbelbloemige Paardenkastanje - "Aesculus hippocastanum 'Baumanni'"
Dubbelbloemige Paardenkastanje, Aesculus hippocastanum 'Baumanni' in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
Plein 1813

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, apart

Ingevoerd door:
 Marcel van den Berg
  op 2-9-2012

Het gebied van het huidige Plein 1813 en de aangrenzende Sophialaan waren in de 19e eeuw de tuin van het paleis van koning Willem II op de Kneuterdijk. Dit terrein werd in 1853 door zijn zoon Willem III verkocht aan de gemeente Den Haag voor de aanleg van een villapark. Inmiddels is de oorspronkelijke woonfunctie van het villapark vrijwel geheel verdwenen. Enkele villa's worden momenteel bewoond door ambassadeurs, in de overige villa's zijn kantoren gehuisvest.

Langs de brede Sophialaan staat een prachtige dubbele bomenrij met "Aesculus hippocastanum 'Baumanni'" die in 1937/1938 zijn geplant. Deze kastanjesoort draagt geen vruchten en heeft karakteristieke horizontale takken die vervolgens steil omhoog gaan. Over hetgeen de bomen overkwam in de Tweede Wereldoorlog doen meerdere verhalen de ronde:
1. In 1943 kreeg de toenmalige directeur van de plantsoenendienst, de heer Doorenbos, een tip dat die avond de Duitsers alle kastanjebomen zouden kappen. Hij organiseerde een groepje zéér betrouwbare tuinlieden van de gemeente en droeg hen op, om direct als de schemer inviel alle kastanjebomen van de grond tot in de kruin van prikkeldraad te voorzien.
2. Het omwikkelen van de bomen met prikkeldraad zou door de plantsoenendienst zijn gedaan om omzagen voor brandhout te voorkomen door burgers die overal in Den Haag met bijlen en zagen rondliepen om in de winter aan brandhout te komen. De Duitsers hadden zelf geen gebrek aan brandstof voor hun huizen.

Toen later het prikkeldraad weer verwijderd werd, bleek het scherpe moeten in de schors te hebben achtergelaten. Tot op de dag van vandaag zijn in veel van deze bomen de ringvormige sporen van prikkeldraad nog steeds goed te zien. De bomen hebben hiervan geen last ondervonden, van de ruim 30 bomen zijn er nog maar drie vervangen.


Vrij te bezichtigen !


FOTO ARCHIEF (klik op de plaatjes hieronder voor een vergroting):
Dubbelbloemige Paardenkastanje, Aesculus hippocastanum 'Baumanni' in Den Haag Dubbelbloemige Paardenkastanje, Aesculus hippocastanum 'Baumanni' in Den Haag Dubbelbloemige Paardenkastanje, Aesculus hippocastanum 'Baumanni' in Den Haag
Nieuwe foto toevoegen: