up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Rode Beuk - "Fagus sylvatica 'Purpurea'"
Rode Beuk, Fagus sylvatica 'Purpurea' in Den Haag
Plaats:
Den Haag

Locatie:
landgoed Reigersbergen

Provincie:
Zuid-Holland

Land:
Nederland

Kenmerk(en):
mooi, oud, apart

Ingevoerd door:
 Ruud Steggerda
  op 28-12-2003

Mijn favoriete boom; een rode beuk, deze STOND op het landgoedje Reigersbergen in Den Haag. Veel hagenaars kenden deze boom als de 'sprookjesboom', ze stond ook wel eens in de krant. En was ook geregistreerd bij de Bomenstichting op de lijst van monumentale bomen. Het was een imposant gezicht, de over de ent uitgezakte stam met de bijzondere takwonden op 2.50 meter hoogte. Ik heb, vanaf dat het voormalige landgoedje Reigersbergen in 1985 vrij toegankelijk werd, heel vaak op het bankje schuin naast de boom zitten nadenken/stoom afblazen/piekeren en kwam gelukkig ook vaak tot oplossingen! Echt 'mijn' plekje, dus.
Toen ik deze foto's nam rond 1994/1995 was de boom al aan het aftakelen. Geplant rond 1870, minimaal 130 jaar oud, ex kwekerijleeftijd. Grote tonderzwammen staken midden jaren '90 her en der bij de ent al naar buiten. Toch kwam er elk jaar blad aan, hoewel de kroon erg ijl was. En toen kwam de zomerstorm van 2001. Ik ging na afloop snel kijken, het was gebeurd; op de entplaats finaal afgebroken. De boom was van binnen 1 grote 'spons', al het houtweefsel was weggevreten. Hoewel triest, toch begrijpelijk. Ik liep door de kroon die ik altijd van onderaf gezien had en nam in stilte afscheid van de boom.
Recent ben ik ertoe gekomen om de boom in de huidige staat te fotograferen. De gemeente heeft er een hekwerkje omheen gezet, maar de boom laten liggen. Kijk, zoveel respect voor een bijzondere dode boom, dat kan ik zeer waarderen!


Vrij te bezichtigen !

Nieuwe foto toevoegen: