up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


snoeiwonden bomen

Al geruime tijd houdt het volgende mij bezig: Een boom grendelt zijn wonden af door middel van het inspuiten van bepaalde chemische stoffen in het dode hout. op deze manier voorkomt de boom dat bacterien en schimmels de boom binnendringen en verrotting veroorzaken. Een eikenboom gebruikt hiervoor onder andere looizuur. Nu het volgende; om de boom behulpzam te zijn bij het afgrendelen van de wonden zouden we toch op de wonden gifstoffen aan kunnen brengen? In principe bootsen we dan gewoon het natuurlijke proces na! En de gifstoffen komen in principe niet in de sapstroom terecht lijkt mij aangezien je alleen op het dood hout smeert. Ik zit te denken aan b.v. carboleum, bepaalde incecticiden of looizuur (ik denk niet aan van die speciale boom smeerseltjes want deze trekken niet diep in het hout).. Ik weet het het lijkt raar om allemaal gif in een boom te smeren maar als er nu een hele grote tak van een boom breekt of gesnoeid wordt kan het insmeren misschien wel de redding van de boom zijn. Weet iemand iets van wetenschappelijk onderzoek naar de zin en onzin van het insmeren en de invloed van bepaalde chemicalien op de boom??

tarzanboomverzorging   (ingevoerd op 6-10-2003 om 11:11 uur)
  Op 30-4-2004 om 01:06 uur reageerde Harrie Stokzaag
  Een wond in smeren heeft volgens mij nooit zin. De boom grendelt de wond zelf af. Smeren op dood hout heeft dus helemaal geen zin lijkt me, boom heeft zich dan allang afgegrendelt.
  Op 14-10-2003 om 20:27 uur reageerde Bas
  Je moet altijd natuurlijk goed oppassen dat vocht en schimmelsporen niet ook de boom indringen met zo'n middeltje. Het oude middel, het dichtsmeren van wonden, bleek ook niet zo'n goed idee. Het hield juist vocht (en dus de sporen) in de wonden. En als je iets laat intrekken in de boom is er natuurlijk een gevaar dat dat ook met die sporen gebeurd. Een stam heeft stralen (horizontale verbindingen naar de kern van de stam) en vaten (verticale vaten naar de bladeren. Een infectie gaat niet altijd dezelfde weg, dus ik vraag me af of dit haalbaar is. Nog even afgezien van het feit dat een drastische klap als het afbreken van een grote tak sowieso invloed heeft op het gestel. Minder blad, meer verdamping, verstoord transport en overgroeien van de wond. Dat maakt een boom altijd zwakker en dus ook vatbaarder voor infecties