up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Graag advies voor onze mooi acacia

Vorig najaar is er een grote tak van onze mooi acacia gescheurd waardoor de boom een flinke scheur in de stam heeft gekregen. De sapstroom daardoor aanzienlijk belemmerd, met als gevolg dat de boom dit voorjaar maar heel beperkt is uitgelopen. Kan een gescheurde stam gerepareerd worden?

Pat   (ingevoerd op 29-6-2003 om 00:00 uur)
  Op 18-9-2003 om 22:58 uur reageerde tarzanboomverzorging@lycos.nl
  IK neem aan dat je bedoelt dat de hele tak er echt afgescheurd is en dat er dus een hele grote open wond op de stam zit?! Je kunt en moet niets doen aan zo.n wond. als de wond niet te groot is kan de boom dit zelf weer overgroeien met nieuw bastweefsel. echter in jouw geval is zo te lezen de wond heel groot. Dan moet je goed uitkijken dat de boom niet helemaal doorrot zodat deze gevaarlijk kan zijn ivm omvallen. Je hebt wel geluk dat het een accasia is deze hele harde boomsoort (inlands hardhout) rot namelijk niet snel. Niets aan te doen dus. de boom moet het zelf oplossen!
  Op 30-6-2003 om 00:00 uur reageerde Bas
  Volgens mij niet. Het is inderdaad heel jammer, maar de enige die dit kan doen is de boom zelf. Wat je wel kan doen, maar dat is waarschijnlijk niet mogelijk, is de boom afzagen te hoogte van de scheur. Het gevaar is namelijk dat de scheur gaat inrotten en zodoende steeds groter wordt (ook al zou de boom het overgroeien). De oude methoden van dichtbinden en/of uitschrapen zijn inmiddels achterhaald en verergeren het alleen maar. Misschien alvast een nieuwe planten, zodat er straks weer een mooie voor in de plaats kan komen te staan.