up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Lijsterbes groeit niet

juni 2009 heb ik een lijsterbes geplaatst (stam: 2mtr, doorsnede onder 4 cm) Volgens het kaartje zou hij in 10 jaar tijd 15m hoog kunnen worden. Hij staat vrij en op het zuiden. Wat hij echter doet is blad krijgen en verliezen maar niet groeien. 's winters is het dus een kale stam met 2 zij-takken van 30 cm en heel veel korte zij-takjes (max 10cm). Alle takken eindigen in een kleverige knop. Sinds dit voorjaar op advies van tuincentra zandgrond vervangen door zwarte aarde, bemest en met luizenspray behandeld. Hij geeft geen besjes. De bladeren zijn niet aangetast maar voelen wel stug aan.
Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat er aan de hand is (of ben ik ongeduldig en heeft hij tijd nodig? De kleverige knoppen zijn misschien een indicatie voor een ziekte

Titia   (ingevoerd op 22-8-2011 om 10:33 uur)
  Op 8-2-2012 om 15:20 uur reageerde Tarzan Boomspecialisten
  Een lijsterbes die 15 meter hoog wordt En die in de zomer verkocht wordt om te planten. Tuincentra!? Beiden zaken kloppen dus niet.
  Op 23-8-2011 om 08:56 uur reageerde Erik
  Hoi Titia,
in maart heb ik ook een lijsterbes (uit het bos) in mijn tuin gezet. Doet precies hetzelfde als de jouwe. Ik hoop op een knallend voorjaar, haha. Door het verplanten zijn de worteltjes een beetje beschadigd en dat heeft tijd nodig. Lijsterbessen houden niet zo van verplanten. Wat ook belangrijk is, is dat je 'm niet te diep zet... Zolang de twijgjes maar niet dor worden, zou ik zeggen, doe helemaal niets en wacht even tot het voorjaar.