up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Lekkende boom

In het openbaar groen in onze straat (Almere) staan bomen, mij onbekend welk soort, bladen vaag hart-model, vruchtjes in vroege voorjaar.. Sinds een paar jaar begint in het voorjaar een vreemde zand-achtige, maar tevens kleverige substantie van de bomen te lekken, niet van elke overigens. Het lijkt of de blaadjes van de boom voor ons huis worden aangevreten: gaatjes en lichte plekken, maar niet echt ongedierte te zien. De auto's die onder de takken staan geparkeerd, zitten onder de troep: ruitenwissers plakken vast, ruiten gespikkeld en lak vies. Na een wasbeurt zit alles zo weer onder. Ik vraag me af of dit bij een bepaalde boom een bekend verschijnsel is. Ik ga hierover contact opnemen met de gemeente, maar wil graag eerst weten wat dit is en hoe het komt. Bij voorbaat dank, Vi

Vi   (ingevoerd op 12-6-2005 om 17:53 uur)
  Op 10-7-2006 om 14:25 uur reageerde maurice
  ik heb pas geleden nog gehoord dat de bomendienst van btl een onderzoek is aan het doen waarbij knoflook extract in de boom wordt geinjecteerd ,proeven hiervan worden gedaan in een laan in kerkrade (ZL) , omdat luizen schijnbaar niet van knoflook houden voor geintreseerden wil ik best navragen hoe het onderzoek verloopt!!!
  Op 13-9-2005 om 23:16 uur reageerde gerard
  Natuurvriendelijk middel tegen boom-ziekten en plagen www.pireco.nl
  Op 13-6-2005 om 20:12 uur reageerde Tarzan boomverzorging
  Lijkt mij dat u lindes in de straat heeft luizen zijn gek op lindebomen. Luizen zuigen de levenssappen uit het blad. De eiwitten die in dit sap zitten nemen zij op, de suikers scheiden zij uit in de vorm van een kleverige substantie. Mieren zijn gek op deze substantie, daarom zul je altijd veel mieren zien bij bladluizen in de buurt. De bladluizen zijn een lekker hapje voor oorwormen, lieveheersbeestjes en de gaasvlieg. Deze bladluizeneters hebben echter een hekel aan mieren, dus de mieren beschermen (onbedoeld) de bladluizen tegen natuurlijke vijanden. Waar ligt nu het probleem? Niet bij de linde, de bladluis, de mier, de oorworm of een ander organisme. Het grote probleem is dat de bomen en de natuurlijke bestrijders van de mier en de luis zo verzwakt zijn dat het hele natuurlijke proces wordt verstoord. Zij zijn zo verzwakt doordat ze de schaarse ruimte, bodem en frisse lucht moeten delen met de mensen en vooral met hun automobielen. In de normale situatie heeft die plakkerige vloeistof een functie in het levens proces, juist doordat deze vloeistof (suiker) de bodem weet te berijken zijn er weer een hoop organismen die niet (graag) in bomen wonen blij met het lekkere hapje. Maar als daar een Auto onder staat tja dan heeft niemand iets aan de kostbare suikers, behalve dan de auto wasstraat eigenaar. Wat mij betreft ligt het probleem eerst bij de auto, dan bij de mens, dan bij de bladluis en daarna pas bij de boom.