up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


leilinde met te weinig bladgroei

We hebben twee leilindes 3 jaar geleden gekocht en gepland. Een van de twee blijft nu achter met de bladgroei en heeft nu een aantal bloesems gekregen. De vorige zomer (droog) verloor hij een aantal bladeren ook te vroeg. Is er misschien een wortelprobleem, uitdrogingsschade. Zijn er remedies?

Yanto van den Heuvel.   (ingevoerd op 12-6-2004 om 12:29 uur)
  Op 1-11-2004 om 02:20 uur reageerde Harrie Stokzaag
  Om even wat meer duidelijkheid te krijgen: Zijn de bomen niet te diep geplant? Dit wil bij Leilindes nog wel eens voor komen, omdat de onderste leitakken dan mooi op de zelfde hoogte zitten. Dit kan dus problemen geven. Kijkt het nog een jaar aan (hij kan zich nog aanpassen) haal dan de kwarrende boom weg, meet de boom goed op (dus de totale lengte en de afstand van kluit tot eerste leitak) en ga dan op zoek naar een nieuwe. Klinkt een beetje grof maar de boom opnieuw planten en hoger zetten heeft geen zin en uiteindelijk zal hij toch afsterven. Plant een boom met de wortelhals (waar wortels overgaan in stam) op gelijke hoogte van het maaiveld en stamp na het planten de grond stevig aan. Succes.
  Op 20-6-2004 om 21:34 uur reageerde tarzanboomverzorging
  Het lijkt erop dat het inderdaad een vochtprobleem is. Veel water geven kan helpen. Over het algemeen zal de boom na een paar jaar niet meer beregend hoeven te worden omdat deze dan een goed wortelstelsel heeft ontwikkeld. het kan misschien ook nog helpen klei door de bodem te mengen (pas op dat je geen wortels beschadigd) klei, namelijk heeft een heel goed vochtvasthoudend vermogen. Als je water geeft ga dan niet elke dag even met de sproeier er over heen. liever minder vaak heel erg veel water als elke dag te weinig (dat beetje water is namelijk al verdampt voordat het bij de wortels is aangekomen. dus als het heel droog is (zoals nu) geef de boom dan 2 of 3 maal per week minimaal 30 liter water per keer. succ6
  Op 20-6-2004 om 17:10 uur reageerde Yanto van den Heuvel.
  DE ondergrond is potgrond gemengd met zandgrond. Er staan hierin twee leilinden 3 meter van elkaar, waarvan er een het goed doet en de ander niet. Toen ze net gepland waren, groeiden ze alebei gelijk op, aan het eind van de vorige zomer verloor één boom zijn blad eerder. Ik denk dat het daar ook droger in de grond was. (Naast de andere leilinde die het goed doet, staat een grotere sering, en is meer schaduw).
  Op 15-6-2004 om 23:10 uur reageerde tarzanboomverzorging
  waarschijnlijk ligt het inderdaad aan de ondergond. Om te beoordelen wat er gedaan kan worden om de situatie te verbeteren moet ik eerst weten wat precies de ondergrond is en wat jullie met de grond gedaan hebben tijdens het planten!.