up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


het snoeien van een "vuile"boom

In naburige achtertuinen staan een aantal bomen "vuile bomen"genaamd die erg hoog worden en daardoor veel zon wegnemen. Een "Houtman"" zegt dat het model van de boom verloren gaat als je hem topt; dus snoeit er aan de zijkant een stuk uit. Het resultaat daarvan is binnen 2 jaar teniet gedaan. Is het niet mogelijk om de boom/bomen aan alle kanten evenredig te snoeien?

Monique   (ingevoerd op 23-2-2004 om 17:33 uur)
  Op 1-11-2004 om 02:05 uur reageerde Harrie Stokzaag
  Waarom zeuren mensen nu toch altijd over de bomen die bij andere mensen in de tuin staan. Kunnen we niet een beetje tolleranter worden met zijn alle? Als je een vrij uitzicht wil moet je zestien hoog op een flat gaan wonen!!!!!!!!
  Op 5-4-2004 om 20:11 uur reageerde Tarzan Boomverzorging
  Hoewel ik het wel eens ben met wat er door bas en takkenwijf is geschreven ben ik toch van mening dat je soms ingrepen in bomen moet doen die misschien niet het beste voor de boom zijn. We hebben nu eenmaal soms bomen die in kleine tuintjes staan en dat is nu eenmaal niet de ideale plaats voor een boom. Wel om nu simpelweg de top er uit te zagen vind ik erg cru. Het kan zoms een redelijke oplossing zijn de boom aan alle kanten terug te snoeien, zoals jij oppert dit moet echter zeer zorgvuldig gebeuren dus niet als een kapper zou doen. Een haar groeit namelijk vanuit de wortel en een boom vanuit de top dus als je de top van de tak er uit zaagt gaan er vaak rare dingen gebeuren. Maar goed in jouw geval. Ik vind dat het mogelijk is de boom in te korten rondom en op die manier de boom klein te houden. Echter het is een arbeidsintensieve methode. EN!! als je daar aan begint dan MOET je ook blijven snoeien, dus maximaal om de drie jaar snoeien om de problemen te voorkomen die bas en TWIJGENMEISJE (klinkt veel vriendelijker toch!) beschrijven. Kortom : rondom snoeien niet de beste oplossing voor de boom maar soms wel voor de boomgebruiker.
  Op 20-3-2004 om 15:41 uur reageerde Bas
  Helemaal met je eens, takkennwijf (!?). Een boom toppen is op de lange termijn het slechtstse wat je kan doen, je krijgt dan na een aantal jaren 2-5 toppen, met een slechte aanhechting. Zo'n slechte aanhechting kan toppen eruit doen breken. Dus niet doen !! (hooguit bij een wilg).... De rest kan wel evenredig, mits je geen grove ingrepen doet. Een tak inkorten, zou ik trouwens ook afraden. Wij noemen dat hondestaarten", en er gebeurt na een aantal jaren eigenlijk hetzefde als bij die top (maar dan horizontaal). Het is soms beter om een "lastige" tak helemaal weg te halen !! SCCS !!
  Op 17-3-2004 om 13:30 uur reageerde Takkenwijf
  Naar mijn mening is het het beste voor een boom om hem in meerdere etappes te snoeien. De top er uit halen is overigens rijnste boom mishandeling en in zo'n geval zul je enkele jaren later toch weer moeten snoeien. (top komt in meervoud terug) Als je hem twee jaar geleden gesnoeid heb is het goed om hem nu weer te snoeien naar gewenst model. Succes, GRRR, Takkenwijf