up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Vervellen de bomen, niets aan de hand
Misschien is het u al opgevallen dat veel bomen in de gemeente aan het vervellen zijn en soms grote stukken schors verliezen.

U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Bij een aantal boomsoorten is het heel normaal dat de schors loslaat. Echter door de hoge temperaturen en door de droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op.

De schors valt er vanaf wanneer het water eruit is en is teruggegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat de schors dus eerder en sneller los. De boom zuigt eerst al het water uit de schors, voor hij de oude schors loslaat. Hierna geeft de boom het water terug aan de nieuwe schors.

In het Nederlands klimaat laat de schors vaak geleidelijk los, waardoor het in normale omstandigheden minder opvalt.

RTV Ronde Venen (https://rtvrondevenen.nl)    29-7-2018


Gevolg van de extreme droogte: het is al een beetje herfst
Bomen die hun blad laten vallen. Een beeld dat we normaal gesproken zien als de dagen korter worden, vanaf oktober of november. Maar wie nu buiten om zich heen kijkt, ziet eveneens bomen die bladeren verliezen. Na het gele gras zijn de kale bomen het volgende zichtbare symptoom van de extreme droogte van de voorbije maanden.

We moeten ons niet te veel zorgen maken over het bladverlies. ,,Het is een methode van zelfverdediging’’, zegt Willy van de Vorst uit Someren. De eigenaar van Van de Vorst Groenprojecten en specialist op het gebied van boomverzorging zegt dat niet iedere boom zijn bladeren verliest. De eik bijvoorbeeld niet, maar de linde wel.

,,Bomen laten water verdampen via hun blad. Bij een grote boom kan dat wel drieduizend liter per dag zijn’’, zegt Van de Vorst. Veel bladeren betekent dus veel verdamping en in tijden van droogte wil de boom juist water vasthouden. ,,Een boom die nu zijn bladeren laat vallen, laat een keurige reactie zien.’’

Toch zijn er ook veel bomen die geen bladeren verliezen; de eik of acacia’s bijvoorbeeld. ,,Zulke bomen hebben hun wortels heel diep in de grond.’’ En omdat de wortels van een boom zo diep in de grond zitten kunnen bomen droogte over het algemeen goed verteren, zo vertelt Van de Vorst.

Toch kan de huidige droogte een gevaar zijn voor jonge bomen die dit jaar of vorig jaar zijn aangeplant. Zij lopen wel het risico om af te sterven. De enige remedie is om water te geven, al is dat nog niet zo makkelijk aangezien een boom duizenden liters water nodig heeft.

De boomexpert ziet het bomenlandschap de komende jaren veranderen doordat het klimaat verandert. ,,Wij krijgen steeds meer een landklimaat met lage temperaturen tot in maart en hoge temperaturen vanaf mei. Zo is er steeds minder tijd om bomen aan te planten. De beuken zullen verdwijnen vanwege de hoge temperaturen in de zomer. Andere bomen komen daar voor terug. Dat is een normaal verschijnsel, maar de laatste jaren gaat het wel heel snel.’’

Of de bladeren die nu kaal dreigen te worden nog bladeren zullen krijgen? ,,Als er veel regen komt zijn veel bomen in staat om opnieuw blad te maken. De linde bijvoorbeeld wel, maar de kastanje zeker niet.’’
Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl)    22-7-2018


Lindeboom van Linde mag niet dood gaan
In Linde, een deelgemeente van Peer is een eeuwenoude lindeboom bedreigd. De stad wil een nieuw fietspad aanleggen maar de eigenaars van de boom zijn bang dat de wortels daardoor te veel beschadigd worden en dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.

"In Linde zijn rond 1650 massaal lindebomen aangeplant langs de straten. En dit is wellicht de enige die daar nog van over gebleven is." Eigenaar Hubert Soors wil voorkomen dat de boom zou afsterven na de aanleg van een nieuw fietspad. "De stad wil het fietspad in Lindedorp tot op één meter van de stam aanleggen. Daardoor zal het wortelstelsel heel erg beschadigd worden, ik ben bang dat de linde daardoor niet meer genoeg voedingsstoffen uit de grond zal kunnen halen."

De eigenaars hebben het advies ingewonnen van een boomchirurg. Ze hopen dat ze samen met de stad en de aannemer tot een compromis kunnen komen. Intussen hebben ze een lint rond de boom gespannen.

De lindeboom is bijna 400 jaar oud en staat op de lijst met waardevol onroerend erfgoed.
VRT NWS (https://www.vrt.be)    17-7-2018


Zomereik beschermd met predicaat wereldboom
Tijdens Wolluk-Stock kreeg de grote zomereik op het grasveld bij het voormalige Lido na een ceremonie het predicaat wereldboom.

Gefeliciteerd dat je bent getrouwd met een eikel. Meer dan eens kreeg Maureen Barkey, een van de initiatiefnemers van Wolluk-Stock, dat gistermiddag van vrijwilligers aan dit festival achter het voormalige Lido te horen. Veel bezijden was de als lollig bedoelde gelukwens niet: de Waalwijkse had na een zweverig verhaal van bomenjurist en druďde Bas Visser een belofte gedaan om de midden op het grasveld geposteerde zomereik, die na het doorknippen van een lint door wethouder Dilek Odabasi was uitgeroepen tot een wereldboom, zo goed mogelijk te beschermen.

Het was ook logisch dat Barkey die titel kreeg. Als Wolluk-Stock niet in het leven was geroepen, dan had die prachtige zomereik nooit in de picture gestaan. Elk jaar weer zorgde Ton Stokwielder van Storix Boombeheer ervoor dat kinderen in de machtige boom gezekerd en wel konden klimmen. Die boom herbergde volgens de Waalwijker zo veel potentie in zich om uit te groeien tot ijkpunt voor Waalwijk en omstreken, daar moest een het predicaat wereldboom aan worden gehangen. Dat betekent onder meer dat-ie nog beter zou worden beschermd.

Uiteindelijk lukte dat, omarmde ook de gemeente Waalwijk die missie. Om de eik alle kans te geven om uit te groeien tot een waar monument heeft-ie zijn eigen omgeving gekregen in de vorm van een pentagram. ,,De gemeente heeft boomstammen geleverd", zegt Stokwielder. ,,Een paar hele stammen hebben we op de grond gelegd, afgeplat. Dus dat mensen erop kunnen gaan zitten. Want deze boom moet een ontmoetingsplaats worden. En op de vijf hoeken van het pentagram hebben we stukken verticale stukken stam gezet. Daar zullen de grote, uitgegroeide takken op gaan rusten. Dan ontstaat er een kioskeffect." Er moeten nog dijkjes komen om de lijnen van de vijfhoek af te maken, eentje ligt er al. "Die moeten de gevallen bladeren van de boom tegenhouden, want dat is humus voor de boom."

Onder de boom lag gras. Deels is dat al weggehaald. Deels nog niet: het is nu te droog. Stokwielder: ,,We gaan daar een nieuw ecosysteem ontwikkelen. Met struiken, bessen en frambozen. Daar mag iedereen van genieten. Ertussendoor lopen paadjes, die naar de boom lopen. De boom zelf moet ook een object zijn waar je meer mee mag doen dan alleen genieten."

Na de ceremonie, onder meer met gedichten, een toespraak van Obadasi - ,,Ik hoop dat deze boom een verbinding mag zijn voor alle inwoners van Waalwijk"-, sonore klanken uit een didgeridoo en een uitreiken van een cheque van 5600 euro van de Rabobank was het de beurt aan de boom zelf: toegang verschaffen aan kinderen om te ervaren hoe fijn het is om erin te klimmen.
Brabants Dagblad (https://www.bd.nl)    12-7-2018


Krijgskunstenaar komt op voor bomen
"Ik sta voor bomen en ik wil ze een stem en rechten geven om ze zo langer en beter te beheren," vertelt Jeroen Heindijk uit Zeist. "De bomen zijn een volk dat ook op Aarde leeft. Ik begon mijn bedrijf en missie al 25 jaar geleden en ik heb inmiddels veel kennis opgebouwd. Deze kennis gebruik ik om mensen meer bewust van de bomen te maken. Dat doe ik door te vertellen over de lange relatie tussen mens en natuur."

Heindijk noemt als voorbeeld de grote beuken boven op de ijskelder bij de tuin van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. Voor de Zeistenaar zijn er vele redenen waarom bomen op een bepaalde plek staan. Beuken geven namelijk koelte en die is vooral handig bij een ijskelder.

Heindijk: "Naast bomen beschermen wil ik ook mensen creatiever maken, mijn krijgskunst werkt daar aan mee. Het gaat om behoud van je vrijheid, jouw ruimte en om stevig op de grond staan, terwijl je jezelf tot de ander verhoudt. Het gaat niet om wilskracht of spierkracht maar om creatiekracht, want samen weet je meer. Mijn krijgskunst is inmiddels zodanig ontwikkeld dat ik als meester de ander ook een stem geef en luister naar zijn/haar bevindingen. Nu beoefen ik de krijgskunst door met diverse partijen in gesprek te gaan."

"Het is heel erg belangrijk dat kennis over oude bomen weer gaat leven," zegt boomliefhebber Jeroen Heindijk. De boomexperts zien volgens hem nu ook steeds vaker het belang van oude bomen in! Nu ontwikkelt de boomliefhebber een app met alle informatie over wat over bomen beschikbaar is. "De beheerder weet de plantdatum en hoogte, sommige burgers weten wellicht iets over de geschiedenis van een bepaalde boom. Men kan ook een foto van een boom posten of een melding maken. (kijk ook op www.boomomdekaart.nl) Om de boom te leren kennen wat deze wezenlijk is, organiseert Jeroen gezamenlijke reizen naar Engeland waar veel oude bomen staan. Heindijk: "In mijn beleving zou heel Europa vol moeten staan met mooie oude bomen zoals je die in Engeland nog overal aantreft."
De Nieuwsbode Heuvelrug (https://www.nieuwsbode-heuvelrug.nl)    3-7-2018


Gemeente plantte dode bomen in Dieren
Het zag er zo mooi uit, die nieuwe rij jonge eiken niet ver van de traverse in Dieren. Geplant op de tweede woensdag in maart tijdens Nationale Boomfeestdag. 450 stuks verfraaiden het landschap na het omtoveren van de omgeving met de reconstructie bij het station. Maar die jonge eiken zijn bijna allemaal dood, hartstikke dood.

Sterker nog: ze waren al dood, voordat ze de grond in gingen. Dat beweert althans buurtbewoner en groenkenner Romke van de Kaa. Volgens de ex-kweker was het veel te koud rondom Boomfeestdag, de boompjes lagen klaar op ijskoude grond van -9 graden.

De Dierenaar heeft de gemeente Rheden, de provincie Gelderland, zelfs de projectleider aan de lijn gehad om ze te waarschuwen. Maar niemand die tijd had om er even een hoopje zand op te gooien. 'Dat had een aantal boompjes kunnen redden', aldus Van de Kaa, die tegenwoordig vooral actief is als groenjournalist.

Een woordvoerder van de gemeente Rheden zegt tegen Omroep Gelderland dat de gemeente zelf wel weet dat jonge bomen in het voorjaar vaak niet goed aanslaan en dat het planten beter in het najaar kan gebeuren. De gemeente gaat na de zomer bekijken hoe ze volgend jaar met Boomfeestdag omgaat.

Stichting Nationale Boomfeestdag erkent dat er ook gemeenten zijn die de feestdag liever in het najaar zouden organiseren. Maar dat is een 'ongelukkige periode'. Scholen hebben het in het najaar veel te druk met Kerst en Sinterklaas, terwijl ze in het voorjaar tijd maken voor biologie en de lente in de klas.

Toch zijn volgens de organisatie gemeenten vrij om zelf te kiezen wanneer ze de feestdag organiseren. 'Ook geven wij altijd aan dat goede nazorg van de bomen essentieel is', aldus Frank Nooijens van Stichting Nationale Boomfeestdag. De stichting houdt vast aan de plantdag op de tweede woensdag in maart.

De provincie Gelderland zegt in een reactie niets te weten van waarschuwingen 'van een lokale hovenier'. 'Gelukkig zijn lang niet alle bomen dood. Eigenlijk kun je pas begin juli de definitieve schade vaststellen in verband met de dubbele uitloopperiode. Het lijkt erop dat vooral de bomen in een bepaalde hoek en/of uit een bepaalde partij te veel te lijden hebben gehad', aldus een woordvoerder.

De aannemer is verplicht de dode aanplant te vervangen.
Omroep Gelderland (https://www.omroepgelderland.nl)    22-6-2018