up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Stem op de Boom van het Jaar!
De bedreigde Troeteleik, de Kozakkenlinde of toch de zelfgeplante eik van Dirk Bos? Vanaf 1 september kan Nederland stemmen voor de Boom van het Jaar.

265 nominaties kreeg de jury van de Boom van het Jaar-verkiezing voor de kiezen. Grote bomen, kleine bomen, jonge boompjes en oude knarren. Bomen die belangrijk zijn voor een heel dorp en bomen die voor de gemiddelde Nederland gewoon een boom zijn, maar voor die ene persoon erg speciaal.

Een enorme verrassing, noemt Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds, dat de verkiezing organiseert, het aantal inzendingen. “Dat hadden we echt niet verwacht.” Iedereen mocht bomen inzenden, van bedrijven tot gemeenten, van natuurclubs tot de gewone burger. Tussen de verhalen een hartenkreet van een bosbeschermer uit Utrecht, over het lot van een zomereik die er al was in de tijd van Lodewijk Napoleon. De Lijnbaanplataan in Rotterdam overleefde het bombardement in de Tweede Wereldoorlog en in het Friese Jubbega krijgen kinderen die vragen waar baby’s vandaan komen steevast het antwoord: vanonder een stokoude eik.

Stuk voor stuk mooie verhalen, vindt Brasz, per provincie heeft de jury een kanshebber geselecteerd. “Ik merk dat de jury niet voor de hele persoonlijke verhalen is gegaan, maar voor de verhalen die voor een gemeenschap staan." Brasz zat zelf in de jury, samen met hoogleraar bosecologie Frits Mohren, interieurontwerper Beatrix Kleuver, schrijver Gerbrand Bakker en Paul Makken, bestuurssecretaris bij de ANWB. "Dat je boom het nu niet geworden is, betekent niet dat het een slecht verhaal was. Het was gewoon niet het beste.” Volgend jaar weer een kans.

De winnaar dingt mee naar de titel Europese Boom van het Jaar 2019. Daarnaast stelt SBNL Natuurfonds 2500 euro beschikbaar om de boom op te knappen als daar behoefte aan is, of om bijvoorbeeld een bankje te plaatsen.

De twaalf kanshebbers worden hier voorgesteld, in de woorden van degenen die de boom nomineerden. Stemmen kan tot 15 oktober via www.deboomvanhetjaar.nl. Een dag later wordt de winnaar bekendgemaakt.

1. De plataan in het doolhof in Uithuizen, Groningen

Middenin het doolhof bij de Menkemaborg in Uithuizen staat een grote plataan. Maar op de tekeningen uit 1921 en 1923 van tuinontwerper Hendrik Copijn, die het doolhof ontwierp, is geen boom te bekennen. Daarnaast is de plataan een uitheemse soort, wat de keuze voor de boom nog opmerkelijker maakt. Het is een raadsel waar ook in het archief van de Menkemaborg geen antwoord op te vinden is.

Sinds de burcht in 1927 werd opengesteld voor publiek hebben duizenden bezoekers door de doolhof gedwaald, om uiteindelijk bij de plataan uit te komen. Daar kerven verliefde stelletjes al jaren hun initialen en hartjes in de stam.

2. De levensboom van Siegerwoude, Friesland

Lang geleden lag in oostelijk Friesland een kleine, opvallende heuvel aan een rivier in een kaal landschap. Jagers kookten er hun potje, hun haardkuilen zijn teruggevonden bij opgravingen. Met de komst van het christendom in Friesland werd op de heuvel een kerkje gebouwd. Dat staat er niet meer, een heg herinnert aan de contouren van die kerk. In het midden werd in 1909 een thuja geplant, een levensboom. Inmiddels uitgegroeid tot een reus van een boom waakt hij al jaren over het kerkhof aan zijn voeten.

3. De rode beuk van de locoburgemeester in Eext, Drenthe

Toen Anloo nog een gemeente was in Drenthe, was het traditie dat de drie kandidaat-locoburgemeesters gezamenlijk een rode beuk kochten. De winnaar van de verkiezingen plantte de beuk dan met trots in de voortuin.

De gemeente Anloo bestaat niet meer, maar één overgebleven rode beuk herinnert nog aan de traditie van toen. Die staat in het dorpje Eext en is vermoedelijk geplant door locoburgemeester Meyering, ergens rond 1850.

4. De Kozakkenlinde van Diepenveen, Overijssel

Hij staat er al sinds 1620, de Hollandse linde aan de Kozakkenweg in Diepenveen. Daar zag hij in november 1813 de Russische Kozakken langskomen die de volksopstand in Deventer tegen Napoleon wilden ondersteunen.

De verovering van Deventer verliep niet zonder slag of stoot, de Kozakken gebruikten de oude linde in Diepenveen als uitkijkpost. Vanaf die plek konden zij Deventer in de gaten houden. Op 26 april 1814 namen de Hollandse troepen de stad weer over, de Franse troepen en de Russiche Kozakken vertrokken. Maar die linde, die staat er nog steeds.

5. De Dikke Boom van Laren, Gelderland

Hele gedichten zijn er geschreven over deze eik die al bijna vijf eeuwen het landgoed Verwolde in Laren siert. Het had niet veel gescheeld of het landgoed was de boom kwijtgeraakt aan een molenaar die er twee molenassen uit wilde zagen. Zijn bod was te laag, het ging niet door.

Een speciale commissie is sinds 1996 verantwoordelijk voor de verzorging en het behoud van de boom. In 2002 kwam er een speciaal ‘Dikke Boompad’. In de deels holle stam van de boom is het voor kinderen prima klimmen.

6. Kastanje van Kasteel Amerongen, Utrecht

Toen de Duitse keizer Wilhelm II in 1918 verbannen werd naar Kasteel Amerongen, hakte hij dagelijks hout. In de anderhalf jaar dat hij er verbleef, zaagde hij eigenhandig 17.000 houtblokken.

Maar deze kastanje heeft de houthakdrift van de ex-keizer overleefd. 150 jaar geleden spleet een bliksemschicht de stam in tweeën, ook dat overleefde de boom. De Makke Janne, zoals de kastanje door de lokale bevolking genoemd wordt, heeft met een scheut zelfs een kind voortgebracht. Inmiddels ook alweer ruim een eeuw oud zijn de twee met elkaar vergroeid.

7. De zelf-geplante eik van Emmeloord, Flevoland

Toen Dirk Bos in klas drie van de lagere school iets mee mocht nemen naar school om te planten, nam hij een eikeltje mee. Dat eikeltje werd geplant in een potje, uiteindelijk nam Bos hem mee naar huis en plantte het eikje in de tuin.

Nu, 42 jaar later, is het een flinke zomereik van zestien meter hoog. Bos had zelf in ieder geval nooit gedacht dat de boom er na al die jaren nog zou staan. Wat hem betreft komen daar nog veel meer jaren bij.

8. De platanen van het Leidsebosje van Amsterdam, Noord-Holland

Het Leidsebosje dankt zijn naam aan de Leidsche Poort, een tolpoort uit 17de eeuw. Bij de verbreding van de Singelgracht in 1862 verdwenen veel bomen, maar werden ook twee nieuwe platanen aangeplant. Bij een nieuwe verbreding in 1925 dreigden de twee te verdwijnen, maar door verzet van de Amsterdammers werden de zestig jaar oude bomen veertien meter verplaatst. Dankzij kabels en mankracht gleden de platanen in twee uur tijd naar hun nieuwe standplaats.

De platanen hebben een omtrek van bijna zeven meter. Op Koningsdag wordt er traditiegetrouw met eieren gegooid.

9. De Koekamp Kastanje in Den Haag, Zuid-Holland

Deze kastanje is 110 jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt. Toen de boom ruim twintig jaar geleden moest wijken voor een tunnel is hij verplaatst. Het kostte 24 uur om de 22 meter hoge boom van 180.000 kilo en een kluit van tien bij tien meter te verplaatsen. De Koekamp Kastanje heeft daarmee het Guiness Book of Records gehaald als zwaarste boom ooit verplant.

De gemeente Den Haag vroeg de inwoners welke boom kandidaat moest worden voor de landelijke verkiezing. De Koekamp Kastanje won met ongeveer de helft van de stemmen.

10. De linde van kasteel Westhove in Oostkapelle, Zeeland

De Hollandse linde op het plein binnen de gracht van kasteel Westhove in Oostkapelle is mogelijk de oudste boom van Zeeland. Op de wortel groeide een dochterboom, die er ook weer heel wat jaren staat.

Toen de geallieerden in 1944 Walcheren onder water zetten om de positie van de Duitsers te verzwakken, bleef de linde staan. Het kasteel doet nu dienst als hostel. Als de boom kon praten, had hij heel wat verhalen te vertellen.

11. De Troeteleik van Ulvenhout, Noord-Brabant

‘Als we daar voorbijreden, betekende dat een dagje uit of op vakantie!’ Tien keer werd de eik aangemeld voor deze verkiezing. Elke dag passeren duizenden automobilisten de boom in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout.

Toen de snelweg eind jaren zestig werd aangelegd, sneed hij dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville. Veel bomen bij het landhuis sneuvelden, maar deze eik mocht blijven, omdat hij precies in de geplande middenberm stond.

Maar nu wordt de Troeteleik alsnog met kap bedreigd. De A58 wordt verbreed, aanleg om de boom heen kost 3,5 miljoen extra. Zo'n drieduizend mensen hebben de petitie om de boom te sparen ondertekend.

12. De Troostboom van TerWorm in Heerlen, Limburg

De Troostboom van TerWorm - een plataan van bijna 250 jaar oud - heeft vele fans die hem aanbidden met kaarsen, persoonlijke wensen, kruisjes en zelfs kransen. De boom is waarschijnlijk omstreeks 1775 aangeplant door de familie De Loë, toenmalig baron en barones van landgoed TerWorm, ter nagedachtenis aan de geboorte van een kind.

De mensen aanbidden deze plataan als boom der wijsheid, verdraagzaamheid en brenger van rust. Ook biedt de boom troost tijdens de verwerking van rouw, bijvoorbeeld bij dodelijke ongelukken in de oude steenkoolmijnen.

Stem op uw favoriet via deboomvanhetjaar.nl
Trouw (https://www.trouw.nl/)    3-9-2018


Nederlandse boomsoorten sterven door temperatuurstijging uit
Het NOS meldt dinsdag dat door de opwarming van de aarde Nederlandse boomsoorten in de toekomst uitsterven.

Dit is de voorspelling van onderzoekers aan de universiteit in Wageningen. In het NOS Journaal laat de bioloog Wieger Warmelink dinsdag zien hoe een berk zijn bladeren laat vallen omdat de boom de warmte niet aankan. De bioloog stelt in de reportage dat de berk nog een warme zomer niet zal overleven. 'Nog een paar graden hoger en de boom zou kunnen verdwijnen', vertelt Warmelink.

De verwachting is dat in totaal 500 boom-en plantsoorten door de klimaatverandering zullen verdwijnen. In 2085 stijgt de temperatuur volgens de onderzoekers gemiddeld 4 graden. Door de temperatuurstijging kunnen nieuwe boom-en plantsoorten in de toekomst vanuit Zuid-Europa naar Nederland komen. Warmelink pleit voor een verandering in beleid: 'Misschien moet wetgeving zelfs worden aangepast om de nieuwe boomsoorten voorrang te geven.' De bomen die kansloos zijn moeten we volgens hem op termijn niet meer beschermen.
Ede TV / Ede FM (http://www.omroepede.nl)    17-8-2018


Actie: meer bomen in de wei voor koeien
Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat verschrikkelijk te puffen in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Tijd voor actie, vindt Thomas Slobbe van Stichting wAarde. Hij vertelt in Vroege Vogels over de actie ‘Bomen voor Koeien’.

Het doel van de campagne ‘Bomen voor Koeien’ is het realiseren van een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Mensen die de actie willen steunen kunnen een certificaat kopen. Elk certificaat maakt de aanplant van een boom mogelijk. In samenspraak met boeren worden er bomen en struwelen in weilanden geplant zodat de koeien meer beschutting hebben.

De actie komt niet uit de lucht vallen. In 2000 werd het al opgezet op initiatief van Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL. Toen zijn er ruim 100.000 bomen aangeplant in weilanden. "De koeien op de hete, kale vlakten waren gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."

De certificaten kosten € 10,- per stuk. Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden een aantal regels, zoals dat de bomen en struiken van inheemse herkomst moeten zijn, het moet passen in het landschap en er per locatie een goede balans moet zijn tussen het aantal boompjes en het aantal koeien. Wil je ook meehelpen? Lees op de website van Vroege Vogels hoe je dat doet.
Vroege Vogels Radio (https://www.nporadio1.nl)    16-8-2018


Reddingsactie voor 1250 jaar oude boom
De hitte dreigde in het Duitse plaatsje Schenklengsfeld een einde te maken aan het leven een 1250 jaar oude bewoner. Totdat het hele dorp een reddingsactie op touw zette.

Die 1200 jaar oude bewoner is een zomerlinde, waarschijnlijk de oudste boom van heel Duitsland.

De boom, die volgens de overlevering geplant werd in het jaar 760, heeft nogal wat meegemaakt. De recorddroge zomer van 1976 bijvoorbeeld, of die van pak-em-beet 1160. In het jaar 1275, toen Amsterdam net een beetje was uitgegroeid tot een beetje een serieuze stad, was de linde al ruim 500 jaar.

Toch dreigde de brute droogte van dit jaar de boom fataal te worden. Het gemeentebestuur besloot in te grijpen en maakte er samen met de bewoners meteen een hele happening van. In plaats van de plantsoenendienst langs te sturen, werden alle inwoners van het dorp opgeroepen om met gieters en emmers langs te komen.
RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl)    10-8-2018


Eeuwenoude eik in Houthem genomineerd voor boom-van-het-jaar
Boven op het hoog plateau van het Kloosterbos
Staat, geweldig, eens zo fors, stervende stil een kolos
Eenzaam staat de sterke reus, geeft van oerkracht blijk
Wie doorstond 300 jaar, als die mooie stille eik?


De eerste vier regels uit een gedicht van Karel Dorren dat op 21 oktober 1949 in het Land van Valkenburg verscheen en later nog in zijn gedichtenbundel werd opgenomen. Het gedicht gaat over de ‘een-eik’, ook wel ‘de eenzame eik’ genoemd. Bijna 300 jaar staat hij in het open veld, ten noorden van het Kloosterbos in Houthem, aan de Elsenweg richting Haasdal. ’n Bijzondere boom die de tand des tijds, ondanks de vele aanslagen die op hem zijn gepleegd, heeft weten te doorstaan. Meermaals sloeg de bliksem in, werd hij getroffen door ziektes. Hieraan heeft hij zijn grillige uiterlijk te danken. En hij staat er nog steeds!

Oorspronkelijk plantte een boer deze eik als oriëntatiepunt om landwegen in de omgeving te herkennen waar ook voorbijgangers baat bij hadden. Cartografen uit de 19e eeuw namen de eik in hun kaarten op als belangrijk markeringspunt. Immers, de eik lag aan de aloude veldweg vanaf de kerk in Houthem via Haasdal naar de kerk in Schimmert. Ten tijde van het opmaken van de eerste kadasterkaarten – in de tijd van Napoleon – werd diezelfde eik opnieuw als meet- en oriëntatiepunt opgevoerd.

Vijftien jaar geleden overleefde de eik een ‘aanslag’ van de gemeente toen die besloot om, zonder kapvergunning, de eik neer te halen. Echter, met de dienstdoende houthakker was niet duidelijk afgesproken welke eik gemold moest worden. Hij legde, zo bleek later, de verkeerde eik om!

De eik staat inmiddels als symbool voor overleving en tegelijkertijd ook voor de vergankelijkheid van het leven. In maart 2017 plantten leerlingen van basisschool Sint- Gerlachus een jonge loot van de eik op de kruising van wandelpad Kromme Steeg en Geulhemervoetpad.

Vanaf september 2018 kan gestemd op de een-eik bij de ‘Verkiezing van de Boom van het Jaar’ via deboomvanhetjaar.nl.

De ‘een-eik’ is 1 van de Limburgse kandidaten. Welke boom Limburg gaat vertegenwoordigen in de landelijke verkiezing wordt bepaald door de vakjury. Deze vakjury buigt zich op dit moment over alle aanmeldingen en kiest een genomineerde per provincie. Deze genomineerden worden eind augustus bekend gemaakt. Vanaf 1 september tot 15 oktober bepaalt het publiek door te stemmen welke boom uiteindelijk wint via deboomvanhetjaar.nl.

Deze boom gaat Nederland vertegenwoordigen in de internationale finale (European Tree of the Year) in 2019.

Meer info op www.houthem.info onder ‘archieven’ en zoeken op trefwoord ‘boomkap’. Dan verschijnt het artikel van 19 januari 2002 in Dagblad de Limburger over de commotie rond de kap van de ‘een-eik’.

Het gedicht van Karel Dorren is eveneens te vinden via www.houthem.info onder ‘bidprentjes’ bij de naam Karel Dorren. Het planten van de jonge loot van de ‘een-eik’ is terug te vinden via www.wijhouthemsintgerlach.nl (artikel van 20 maart 2017).
TV valkenburg (https://tvvalkenburg.tv/)    9-8-2018


Stam van kastanje blijft voorlopig staan om hornaarnest
Vordenaren blijven voorlopig nog even aankijken tegen het stuk stam van de begin juli gekapte kastanje in het dorpscentrum. De stam van tussen de 2,5 en 3 meter hoog is bij de kap van de tweehonderd jaar oude boom blijven staan vanwege de aanwezigheid van hoornaars, grote wespen.

Bronckhorst heeft nu besloten dat het wespennest met rust gelaten wordt, om gevaar voor de omgeving te voorkomen. Hoornaars zijn twee keer zo groot dan normale wespen en staan erom bekend dat zij hun nest fel verdedigen. Bij verwijderen van het stuk stam zouden de insecten mensen kunnen aanvallen.

De hoornaars in het nest sterven in de winter, waarna het stuk stam alsnog verwijderd kan worden. Hoogstwaarschijnlijk komt er een nieuwe boom terug op de plek tegenover de dorpskerk in hartje Vorden. Bomenbelang Bronckhorst gaat hiervoor waarschijnlijk een boom schenken.

De gekapte resten van de de markante kastanje zijn opgeslagen. Vordenaren is gevraagd naar ideeën wat te doen met het hout. Vordens Belang inventariseert de plannen. Mensen die willen meedenken kunnen een mail sturen naar vordensbelang@gmail.com of binnenlopen bij de winkel Van Sinckel, op woensdagmiddag 8 augustus.
De Stentor (https://www.destentor.nl)    5-8-2018


Vervellen de bomen, niets aan de hand
Misschien is het u al opgevallen dat veel bomen in de gemeente aan het vervellen zijn en soms grote stukken schors verliezen.

U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Bij een aantal boomsoorten is het heel normaal dat de schors loslaat. Echter door de hoge temperaturen en door de droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op.

De schors valt er vanaf wanneer het water eruit is en is teruggegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat de schors dus eerder en sneller los. De boom zuigt eerst al het water uit de schors, voor hij de oude schors loslaat. Hierna geeft de boom het water terug aan de nieuwe schors.

In het Nederlands klimaat laat de schors vaak geleidelijk los, waardoor het in normale omstandigheden minder opvalt.

RTV Ronde Venen (https://rtvrondevenen.nl)    29-7-2018


Gevolg van de extreme droogte: het is al een beetje herfst
Bomen die hun blad laten vallen. Een beeld dat we normaal gesproken zien als de dagen korter worden, vanaf oktober of november. Maar wie nu buiten om zich heen kijkt, ziet eveneens bomen die bladeren verliezen. Na het gele gras zijn de kale bomen het volgende zichtbare symptoom van de extreme droogte van de voorbije maanden.

We moeten ons niet te veel zorgen maken over het bladverlies. ,,Het is een methode van zelfverdediging’’, zegt Willy van de Vorst uit Someren. De eigenaar van Van de Vorst Groenprojecten en specialist op het gebied van boomverzorging zegt dat niet iedere boom zijn bladeren verliest. De eik bijvoorbeeld niet, maar de linde wel.

,,Bomen laten water verdampen via hun blad. Bij een grote boom kan dat wel drieduizend liter per dag zijn’’, zegt Van de Vorst. Veel bladeren betekent dus veel verdamping en in tijden van droogte wil de boom juist water vasthouden. ,,Een boom die nu zijn bladeren laat vallen, laat een keurige reactie zien.’’

Toch zijn er ook veel bomen die geen bladeren verliezen; de eik of acacia’s bijvoorbeeld. ,,Zulke bomen hebben hun wortels heel diep in de grond.’’ En omdat de wortels van een boom zo diep in de grond zitten kunnen bomen droogte over het algemeen goed verteren, zo vertelt Van de Vorst.

Toch kan de huidige droogte een gevaar zijn voor jonge bomen die dit jaar of vorig jaar zijn aangeplant. Zij lopen wel het risico om af te sterven. De enige remedie is om water te geven, al is dat nog niet zo makkelijk aangezien een boom duizenden liters water nodig heeft.

De boomexpert ziet het bomenlandschap de komende jaren veranderen doordat het klimaat verandert. ,,Wij krijgen steeds meer een landklimaat met lage temperaturen tot in maart en hoge temperaturen vanaf mei. Zo is er steeds minder tijd om bomen aan te planten. De beuken zullen verdwijnen vanwege de hoge temperaturen in de zomer. Andere bomen komen daar voor terug. Dat is een normaal verschijnsel, maar de laatste jaren gaat het wel heel snel.’’

Of de bladeren die nu kaal dreigen te worden nog bladeren zullen krijgen? ,,Als er veel regen komt zijn veel bomen in staat om opnieuw blad te maken. De linde bijvoorbeeld wel, maar de kastanje zeker niet.’’
Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl)    22-7-2018