up: 0,0 dagen


 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 


Trump-bos telt al miljoen bomen
Forest Trump, een wereldwijd bos om de ‘domheid van de Amerikaanse president te compenseren’, groeit razendsnel. Het bos telt inmiddels al meer dan een miljoen bomen.

Forest Trump ontstond na de verkiezing van Trump als een lokaal idee in Nieuw-Zeeland.
Klimaatwetenschappers Dan Price en Jeff Willis en ondernemer Adrien Taylor wilden een concrete actie om het beleid van Trump te compenseren. Ze kwamen op het idee om mensen aan te sporen bomen te planten in naam van Trump.

Wat begon met een lokale campagne om duizend bomen te planten, groeide in een mum van tijd uit tot een internationale campagne, en binnen enkele weken telde het bos al vijftigduizend bomen.

Nu heeft het wereldwijde bos de kaap van een miljoen stuks gerond, met de hulp van meer dan drieduizend mensen, bedrijven en organisaties over de hele wereld. De campagne genereerde ook al 133.610 dollar aan investeringen in nieuw bos. Een digitale kaart houdt de groei van het wereldwijde woud bij.

"De Amerikaanse president Donald Trump ontkent de wetenschappelijke realiteit van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering", zeggen de initiatiefnemers. "En zo negeert hij een van de grootste bedreigingen voor een gezond leven op aarde".

"Hij wil inzetten op steenkool, ook al raden wetenschappers dat af en zeggen economen dat er meer winst en banen te vinden zijn in hernieuwbare energie. Dus planten we een bos om de extra broeikasgassen uit de atmosfeer te halen: we planten een wereldwijd bos om Trumps monumentale domheid te compenseren."
MO Mondiaal Nieuws (https://www.mo.be)    1-3-2018


Schimmelziekte bereikt Biesbosch: 'De bomen worden allemaal omgezaagd'
De essentaksterfte woekert over het land en heeft nu ook de Biesbosch bereikt. Bijna alle essen worden daar de komende weken omgezaagd.

Aan de westkant van de Biesbosch, ter hoogte van de Westhaven, ligt bosgebied De Elzen. Bij bijna alle essen die daar staan is essentaksterfte geconstateerd.

De agressieve schimmelziekte verspreidt zich via de lucht. Volgens Staatsbosbeheer is al meer dan tachtig procent van de essen in Nederland besmet. De natuurbeheerder heeft in heel het land opdracht gegeven om de aangetaste bomen om te zagen en dus worden de bomen in de Biesbosch ook gekapt.

"De bomen kunnen door de ziekte makkelijk omwaaien", vertelt boswachter van de Biesbosch Jacques van der Neut. "Vanwege de veiligheid worden ze daarom omgezaagd."

Het bomen kappen zal volgens de boswachter twee of drie weken duren. "Iedereen die vanuit Dordrecht naar de Biesbosch wandelt of fietst, kan meemaken dat bomen worden omgezaagd", zegt de boswachter.

Wetenschappers onderzoeken momenteel of er resistente essen gekweekt kunnen worden. In dat geval kunnen er over een aantal jaar weer nieuwe essen worden geplant.

Op de plek van de omgezaagde bomen worden andere bomen aangeplant. Het hout van de omgezaagde bomen zal niet worden weggegooid, maar wordt aangeboden als haardhout. Volgens Van der Neut is daar genoeg belangstelling voor van mensen uit de regio.
Dordrecht.net (http://www.dordrecht.net)    18-2-2018


Beuk in Blokker is mooiste boom van Noord-Holland
De rode beuk in de tuin van Westerblokker 125 in verkozen tot de mooiste en bijzonderste boom van Noord-Holland. Ook een knobbelplataan in Westwoud in is de Top 10 van de Bomenstichting terechtgekomen.

De Bomenstichting introduceerde vorig jaar de ’Bomen van Ereklasse’. Daarin worden de oudste, mooiste en bijzonderste bomen van Nederland opgenomen. Dit jaar wordt elke maand de Top 10 van een provincie bekendgemaakt; in februari is dat Noord-Holland.

De rode beuk van de Westerblokker prijkt fier op de eerste plaats. De boom is dik twee eeuwen oud en nog steeds in topconditie. Met een omtrek van 743 centimeter is het de dikste boom van Noord-Holland.

Een bordje dat de bewoners bij de boom hebben geplaatst meldt dat de reus 226 jaar oud is en de kroon heeft een doorsnee van 29 meter.

"De boom heeft zich goed kunnen ontwikkelen in deze grote tuin op een oude kreekrug met voedsel en ruimte in overvloed", aldus de beoordeling van de Bomenstichting.

"Hij is dan ook kerngezond. De bewoners hebben ook goed voor de boom gezorgd. Bij grote droogte hebben ze de beuk van extra water voorzien. Met zijn brede kroon en laaghangende takken brengt de rode beuk veel mensen grote vreugde."

Nog ouder is de dikke knobbelplataan op het Heidense Kerkhof in Westwoud. Deze stamt uit 1750-1800.

De begraafplaats op de hoek van de Noorderboekertweg en de Oudijk wordt al gekenmerkt door een paar enorme beuken bij de ingang. Maar de Bomenstichting zette de 24 meter hoge knobbelplataan op de negende plek van de Noord-Hollandse Top 10.

De stam van de boom is voorzien van imposante knobbels, maar afgezien van enkele tonderzwammen verkeert de boom volgens de Bomenstichting nog in goede conditie. De plataan heeft een omtrek van 620 centimeter.

Alle bomen die op de erelijst staan, zijn ook opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Voorwaarde om op de erelijst te komen is onder meer dat de boom voor iedereen zichtbaar moet zijn.
Noordhollands Dagblad (https://www.noordhollandsdagblad.nl/)    10-2-2018


Zeeuwse Beatrixbomentelling
De Zeeuwse Beatrixbomentelling van Omroep Zeeland heeft zes extra bomen opgeleverd. Vandaag (woensdag 31 januari) viert prinses Beatrix haar tachtigste verjaardag. Dat betekent dat veel Beatrixbomen of precies tachtig jaar oud zijn of precies dertig jaar. Omroep Zeeland probeert ze allemaal in kaart te brengen. Van veertig van die koningslinden is inmiddels de exacte locatie bekend.

De extra oproep, gisteren op de radio en online, heeft namelijk Beatrixbomen opgeleverd in Zonnemaire (foto), Nieuw- en Joosland, Hansweert, Zandstraat, Oudelande en Burgh. Van een speciale linde in Oudelande is duidelijk dat het gaat om een Oranjeboom, maar of het ook daadwerkelijk een Beatrixboom is, weten we niet.

Beatrixbomen zijn traditioneel altijd linden. In Serooskerke Schouwen is er ooit een kastanjeboom als Beatrixboom neergezet bij de plaatselijke basisschool, maar meestal is het de winterlinde, oftewel de Tilia cordata. De linde was een boom waaronder de oude Germanen al recht spraken en de boom werd in de middeleeuwen ook wel als grenspaal gebruikt, de grenslinde.

De vijftigste verjaardag van toenmalig koningin Beatrix, januari 1988, leverde Zeeland een heel bos van Beatrixbomen op, bij wijze van spreken. Als je de bomen in alle artikelen in de Krantenbank Zeeland bij elkaar optelt, moeten er hier minstens 58 staan. Die zijn niet meer allemaal meer terug te vinden.

Veel gemeentebesturen hebben in 1988 gehoor gegeven aan de oproep van de Confederatie van Oranjeverenigingen om in iedere kern van de gemeente een Beatrixboom te planten. De toenmalige gemeenten Westerschouwen, Domburg, Valkenisse, Reimerswaal, Terneuzen, Axel en Sas van Gent, bijvoorbeeld, pakten de zaken zelfs voortvarend aan.

De voormalige gemeente Hontenisse deed ook mee, maar was heel wat zuiniger: alleen in de kern Hengstdijk werd een Beatrixboom geplant. Dat gebeurde door de burgemeester samen met de toen 9-jarige Saskia Colpaert, die op 31 januari jarig is. Men had op het gemeentehuis vastgesteld dat Hengstdijk in het midden van de gemeente lag, dus dat daar die ene boom moest worden neergezet. Hij staat er nog steeds.

Om leden van het Oranjehuis te eren is de linde pas laat in zwang geraakt. Dat gebeurde in Zeeland pas bij de inhuldiging van Wilhelmina in 1898 en we zien zulke Wilhelminabomen in Zierikzee (Poststraat) en Goes (Westwal). Daarna kreeg Goes aan de Van de Spiegelstraat nog een Julianaboom.

In 1938 werd meer werk werd gemaakt van de koningslinden, toen op 31 januari prinses Beatrix werd geboren. Toen werden er in Zeeland meerdere bomen geplant, waarvan alleen die op het Bijlokeplein in Axel nog gezond en wel overeind staat. Die in Oost-Souburg en die in Terneuzen zijn inmiddels vervangen.

De gemeente Terneuzen heeft héél veel Beatrixbomen. In Axel bijvoorbeeld staan er zelfs twee, ook nog eens betrekkelijk dicht bijelkaar aan het Bijlokeplein en aan de Beatrixstraat, respectievelijk uit 1938 en 1988. Het is mogelijk dat men in 1988 gewoonweg vergeten was dat er al ergens zo'n officiële Beatrixboom stond. Het oude exemplaar aan het Bijlokeplein kreeg pas veel later een bordje, nadat oude Axelaars hadden geklaagd dat iedereen was vergeten dat hier toch ook een echte koningslinde stond.

Maar het echte record staat op naam van de Van Steenbergenlaan in Terneuzen. Die laan telt twee officiële Beatrixbomen (plus nog een Willem-Alexanderboom). Ook hier zijn het bomen uit 1938 en uit 1988. Beide hebben een smeedijzeren hekje, de oudste is destijds gemaakt door leerlingen van de Ambachtschool en de nieuwere (voor de deur van het Julianaziekenhuis) door de leerlingen van de bedrijfsschool van Dow Benelux.

De oudste boom, op de kruising van de Van Steenbergenlaan met de Axelsestraat, werd aan het begin van het nieuwe millennium aangetast door de tondelzwam en moest worden gerooid. In 2008 werd op dezelfde plek daarom een nieuwe linde geplant. De spade werd daarbij gehanteerd door mevrouw Francien de Ritter-de Doelder. Zij was toen bepaald niet de jongste meer, want zij was het ook die als meisje in 1938 had meegeholpen de eerste Beatrixboom op deze plek te neer te zetten.
Omroep Zeeland (https://www.omroepzeeland.nl)    31-1-2018


Boom van het jaar: de notelaar
In Nederland werd de notelaar uitgeroepen tot boom van het jaar 2018. Thema van de verkiezing was namelijk ‘de eetbare boom’. Tamme kastanje en moerbei waren de andere kandidaten.

Bij de keuze van de genomineerden en de winnaar werd vooral rekening gehouden met het eetbaar zijn voor mens en dier, met de kwaliteit (gezondheid) en de beschikbaarheid van de bomen in de handel. De terechte winnaar werd de notelaar en meer bepaald de okkernoot ( Juglans regia ), een notensoort die al sinds mensenheugenis in onze streken aanwezig is. Onze voorouders wisten deze boom zeer te waarderen omwille van zijn noten, zijn kwalitatieve hout en om zijn insecten verjagende eigenschappen waardoor het heerlijk toeven was in zijn schaduw.

Lange tijd dacht men dat de okkernoot via het Middellandse zeegebied in Noordwest-Europa terechtgekomen is. Archeologische vondsten in Zwitserland wijzen echter uit dat walnootbomen er al 10.000 jaar geleden voorkwamen waardoor we met quasi zekerheid kunnen veronderstellen dat de okkernoot inheems is in West-Europa.

De boom heeft vele goede eigenschappen: het hout is van uitstekende kwaliteit, de smakelijke noten zijn voedzaam en de schalen doen dienst als geneesmiddel. Daarom was de boom in de oudheid toegewijd aan de oppergod Zeus/Jupiter. De Germanen wijdden de boom aan hun vruchtbaarheidsgod en ook de erotische symboliek was wegens de vorm van de noot (testikelvorm) nooit ver weg. De noot is goed beschermd door een ruwe beenharde buitenlaag en een taaie bittere binnenlaag. Het is dus moeilijk bereikbaar en daarom stond het symbool voor de volmaakte deugd.

De notelaars, ook wel notenbomen of walnoten genoemd, behoren net als de hickorynoten en de vleugelnoten tot de familie van de Juglandaceae . Deze notenfamilie bevat voornamelijk bomen die grote vlezige vruchten hebben waarin voedzame aromatische noten zitten die door dieren worden verspreid. Een aantal soorten uit deze familie heeft gevleugelde vruchten die door de wind worden verspreid. Alle soorten zijn windbestuivers en hebben katjes. De bomen uit deze familie zijn rijk aan hars, zijn aromatisch en bevatten veel tannines.

Het geslacht Juglans (walnoten) telt een 15-tal verschillende soorten die allen een hekel hebben aan schaduw. We treffen ze dus weinig of niet aan in bossen, tenzij ze de dominante soort zijn die de andere bomen kunnen overschaduwen. Om dat te bereiken worden ze geholpen door de juglone die ze produceren in hun bladeren, bast, zaaddoppen en wortels. Die specifieke stof schijnt voor andere bomen of althans voor hun ontkiemende zaden giftig te zijn waardoor de notelaar zonder concurrentie kan uitgroeien tot een imposante boom.

De Juglans nigra of de zwarte walnoot is een walnotenboom die inheems is aan de oostkust en in het midden van Noord-Amerika. Het is een imposante boom die tot 250 jaar oud kan worden en tot 35 m hoog. De schors van oude bomen kleurt zeer donker tot bijna zwart en heeft diepe groeven. De jonge, bruingekleurde twijgen zijn net als de bladspil fijn behaard. De grote (40 tot 60 cm) samengestelde bladeren zijn diepgroen en onderaan donzig behaard.

Bij ons tref je hem weleens aan als pronkstuk in oude parken, maar de laatste tijd wordt hij in warmere streken ook wel aangeplant voor zijn smakelijke vruchten die rijkelijk worden gevormd maar alleen afrijpen in voldoende warme omstandigheden. Het vruchtomhulsel is ruw en verspreidt een kenmerkende zeep-lucht. De schaal van de noot is zwartbruin, sterk gegroefd en heel erg hard.

Juglans cinerea, de grijze walnoot of de boternoot groeit oorspronkelijk in oostelijk Noord-Amerika en wordt bij ons slechts sporadisch aangetroffen. Het is een slanke boom die tot 25 m hoog wordt. Het loof lijkt sterk op dat van de zwarte walnoot met een nog groter samengesteld blad (tot 70 cm) terwijl de schors eerder doet denken aan die van de okkernoot. De bolsters die de diepgegroefde, spits-ovale noot omgeven, zijn plakkerig en fris donkergroen van kleur. De zaadlobben zijn eerder klein, zoet smakend en zeer olierijk.

De okkernoot is bij ons de meest aangeplante walnootsoort en wordt ook vaak walnoot of zelfs gewoon notelaar genoemd. De okkernoot groeit uit tot een forse boom van 30 meter hoog met een vrijwel ronde kroon die opgebouwd is uit forse, gedraaide takken. Het laat uitlopende loof is aanvankelijk koperkleurig maar kleurt al gauw heldergroen. De samengetelde bladeren zijn oneven geveerd, worden tot 30 cm lang en hebben 2, 4 en uitzonderlijk tot 6 bladparen. Ze hebben een kenmerkende sterke schoensmeergeur. De vruchten hebben een groene, bijna ronde, gladde, groene bolster en een lichtbruine, zacht gegroefde noot met bijzonder smakelijke vruchtlobben.

Vroeger werden notelaars vermeerderd door zaai maar doordat de okkernoot sterk heterozygoot is, komen de zaailingen nooit soortecht terug en is de kwaliteit van de noten niet altijd even goed. Daarom zaaide men in het verleden op groot landgoed en boerderijen vaak verschillende bomen waarvan enkel de exemplaren met de beste noten werden overgehouden voor de notenteelt. De anderen werden gebruikt omwille van hun kwaliteitsvolle, taaie hout. Een ander probleem van zaailingen is dat het tot 15 jaar kan duren voor ze noten dragen en dat het dan nog vele jaren duurt voor ze volop productief zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende goede, geënte selecties in omloop zoals:

Juglans regia ‘Broadview’: deze groeit wat trager dan de soort en blijft wat kleiner (15 – 20 m) maar draagt reeds op jonge leeftijd noten. De mannelijke en de vrouwelijke bloemen verschijnen op verschillende tijdstippen en er wordt dus best een andere cultivar in de buurt geplant voor een goede bestuiving. Het is een vroeg en zeer vruchtbaar ras met langwerpige, middelgrote, dunschalige, goed smakende noten.

Juglans regia ‘ Buccaneer’: dit is een gezond sterk groeiend ras met een breed opgaande, open kroon die 20 tot 30m hoog wordt. Er is geen extra bestuiver nodig. De boom draagt pas op latere leeftijd grote, ronde, gemakkelijk te kraken vruchten die bijzonder smakelijk zijn.

Juglans regia ‘Coenen’: dit is een sterke, gezonde boom met een brede, losse, open kroon die 20 tot 30m hoog wordt. Doordat het blad vroeg op het seizoen uitloopt is de kans op vorstschade wat groter. Zonder extra kruisbestuiver in de buurt is de opbrengst eerder matig. De noten zijn groot (5 cm lang en 3 cm breed) en vrij dunschalig.

Okkernoten houden van een open en zonnige standplaats. Verder houden ze niet van schrale, te droge of te natte gronden. Ze doen het goed op humusrijke, warme en goed waterdoorlaatbare gronden die eerder kalkrijk zijn. Okkernoten worden weinig of niet gesnoeid. Dood hout en kruisende takken kunnen tussen mei en september of na de oogst in oktober worden weggesnoeid. Walnoten behoren tot de raapvruchten. Nadat ze afgevallen zijn wordt de bolster verwijderd en worden de noten schoongeborsteld. Daarna worden ze in een goed geventileerde ruimte gedroogd, waarna ze nog een hele tijd kunnen bewaard worden.
Landbouwleven.be (http://www.landbouwleven.be)    23-1-2018


Stormschade: Waarom de ene boom blijft staan en de andere niet
Hoe kan het dat de ene boom, beuk, berk of kastanje, donderdag bleef staan en de andere die er naast staat, voor de vlakte gaat? Volgens Sjaak van Doorn, vestigingsleider van het onder meer in Vught gevestigde boomverzorgingsbedrijf Pius Floris, maakt een boomsoort niet uit.

"Het ligt aan de baan die de storm heeft afgelegd. Verder kan het wortelstelsel zijn aangetast door bijvoorbeeld werkzaamheden aan de riolering of bestrating. Maar voor de meeste bomen geldt dat de bomen door de regenval van de afgelopen tijd staan of stonden in grond die verzadigd was door het water."

"Kerngezonde bomen zijn omver gewaaid en knakten twee meter boven de grond", gaat hij verder. "Risicobomen die na een jaar of tien gisteren de nekslag hebben gekregen. Door de kroon op een speciale manier te snoeien kun je voorkomen dat ze de volle laag krijgen. Maar dat is niet altijd genoeg."

En zou het storm lopen bij boomkwekerijen met het verzoek om omver gewaaide bomen te vervangen? "Dat valt wel mee", zegt Pedro van den Berk, eigenaar van een in Den Dungen gevestigde boomkwekerij.

"Na eerdere stormen kregen we het na een poosje iets drukker om bomen te planten. Maar mensen maken eerst werk van schade aan hun huis. En soms vinden ze het helemaal niet de moeite waard om een boom te vervangen. Zeker als het gaat om een boom die niet op een speciale plaats stond."

Brabants Dagblad (https://www.bd.nl)    21-1-2018